0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Altın alacaklar dikkat! Düşüşler kalıcı olmayabilir..

Eylül’de hem altının gram fiyatı, hem de altının ons fiyatı değer kaybederek yatırımcısını üzdü. Ocak-Ağustos dönemleri arasında altının gram fiyatı yatırımcısına %44 getiri kazandırdı. Altının ons fiyatı ise Mart-Eylül dönemleri arasında baskı altında kalarak düşüşlerde 6 ayını tamamlamış oldu. 

Altının gram fiyatı, yurtiçi piyasalarda dolar/TL kurundan aldığı destekle 280 lira seviyesine yükselmişti. Altının gram fiyatı geçen hafta 226,70 lira seviyesine kadar geriledi. Altının gram fiyatı, 53 lira gerileyerek %19 değer kaybetmiş oldu. Yurtiçi piyasalarda doların değer kazanması, TL’nin değer kaybetmesindeki nedenleri şöyle sıralayabiliriz. 

- Ortadoğu’da jeopolitik risklerin devam etmesi. 

- ABD’nin Türkiye’ye karşı başlattığı ekonomik saldırı ve yaptırım kararı 

- Ticaret Savaşları 

- Dolar/TL kurundan olumsuz etkilenen ekonomik veriler 

Bu nedenler Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkilediği gibi dolarla maliyeti hesaplanan tüm kalemlerde yükselişe neden oldu. Uluslararası piyasalarda altın değer kaybederken yurtiçi piyasalarda değer kazandı. Bu durum yılın 2. ve 3. çeyreğinde yabancı yatırımcıların ucuz, yerli yatırımcıların pahalı altın satın almasına neden oldu. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDKK, SPK, Ekonomi Bakanlığı ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının almış olduğu tedbirler, döviz kurlarında ve altının gram fiyatında geri çekilmelere neden oldu. 

Türkiye’nin 24 Haziran’da yeni sisteme geçmiş olması ve alınan tedbirlerinin anında uygulamaya geçmesinin etkisinin çok olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ve Almanya ziyaretleri burada vermiş olduğu mesajlar piyasalar üzerinde oldukça etkili oldu. ABD-Türkiye, Avrupa-Türkiye ilişkilerinde olumlu açıklamalar gelmesi TL’nin yeniden değer kazanmasını destekledi. 5,94 lira seviyesine gerileyen dolar/TL kuru, altının gram fiyatının 226,70 lira seviyesine gerilemesine neden oldu. 

Toparlayacak olursak dış politika tarafındaki gelişmeler döviz ve altın borcu olanlar için iyi fırsatlar sunmuş oldu. Yatırımcılar, döviz ve altının gram fiyatında düşüş yönündeki beklentisini korudu, ancak zamanlama konusunda endişeleri vardı. Bugünlerde bu endişe yerini rahatlamaya bıraktı. Döviz ve altının gram fiyatındaki düşüşlerin kalıcı olmasını beklemiyorum. Kısa vadeli 228-225 lira bant aralığını takip etmeye devam ediyorum. İki aydır yatırımcısına yıl sonuna kadar altının gram fiyatının 190-290 lira aralığında kalmaya devam edebileceğini belirtmiştim. Geniş bant aralığının nedeni ise belirsizlikti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışından verdiği mesajlar, piyasalar tarafından olumlu algılandı ancak düşüşlerin devam edebilmesi için dış etkenlerden kaynaklanan risklerinde ortadan tamamen kalması gerekiyor. Ticaret Savaşları, ABD seçimleri ve Suriye meselesi bunlardan bazıları... 

Önümüzdeki haftalar iyimser haber akışları gelirse tekrar 228 lira seviyesine kadar gerileyebilir. Bu ihtimali çok zayıf gördüğümden 228-230 lira aralığının alım için iyi seviyeler olduğunu düşünüyorum. Zaten haftayı 232 lira seviyesinden tamamlayarak düşüşlerin alım fırsatı sunduğunun işaretini vermiş oldu. Özellikle altın borcu olanlar ya da 2019 yılında düğün yapacaklar, düşüşleri alım fırsatı yönünde değerlendirmeleri gerekli. Altının ons fiyatıyla dolar/TL kurunda yaşanan gerileme aynı haftaya denk geldiğinden altının gram fiyatında bu kadar sert düşüşler yaşandı. Bu düşüşler, yerli yatırımcılar için alım yönünde alım fırsatı sunmuş oldu. 

Yılın son çeyreği ve 2019 yılı, 2018 yılına kıyasla daha sıkıntılı geçebilir! 

Bu öngörümün sebeplerini şöyle sıralayabilirim: 

- ABD’nin Rusya, İran ve Türkiye gibi ülkelere yaptırım kararlarını arttırması 

- ABD-Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarının derinleşmesi 

- Türkiye’nin Suriye’de başlatacağı yeni operasyonun risk algısı açısından önemi 

- ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarının küresel piyasa ekonomilerinde daralmaya neden olması 

- Ortadoğu’da savaş riskinin artması 

- Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ekonomik krizlerin başlama ihtimali 

Bu nedenler gelişmekte olan ülke ekonomilerinde risk oluşturduğu gibi doların güçlenmesine neden olabilir. Altının ons fiyatı her ne kadar 6 aydır baskı altında kalsa da Merkez Bankaları, altın stoklarını artırmaya devam ediyor. Merkez Bankaları, dünyadaki altın talebinin %10’u kapsadığını anımsatmak isterim. Fiziki altın talebinin artması, çıkartma maliyetlerinin yükselmesi ve yer altındaki altın miktarının azalması gibi nedenler altının ons fiyatında agresif yükselişlere neden olabilir diye tahmin ediyorum. 

2019 yılında en çok altının ons fiyatı konuşulabilir. 1.350 dolar seviyesinin yukarı yönlü kırılması piyasalar tarafından endişe ve talebin artmasını destekleyebilir. Altının gram fiyatında 290 lira altının ons fiyatında 1.400-1.500 dolar seviyelerini beklediğimi belirtmek isterim. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomileri, yerli ve yabancı yatırımcılar yeni finansal krizlere hazırlıklı olması gerekiyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX